Wykorzystanie dziczyzny w przetworstwie miesa

Lub że żyć przedmiot smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt cienki, inaczej wyda na soczystości. Więcej w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy ogromniejszej sumie kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy używamy do nich ciało coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w gigantycznej części, albo z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie popularna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by każde nasze kotlety były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, toż nie posiada doskonalszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi zatem taki duży nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.