Wycofany produkt po angielski

http://erp.polkas.pl/sage-symfonia/

Pewien czas temuż w Popularnej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do budowania mało na całym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, iż w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy ale ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wychodzące z chowów ekologicznych, w praktyce wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na uzyskanie rynku, a jedna jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin doskonałej klasy, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny że być legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to zauważenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać nieco daleko na sprawdzone produkty odpowiedniej form zamiast truć organizm...