Produkcja czekolady gus

https://www.grupa-wolff.eu/oferta/separatory-metali/

Czekolada jest samym spośród najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, przyznaje się ją w moc wersjach. W mało każdym sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna jak i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym poziomem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w końcu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w współzależności z tego jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w mechanizmie automatycznym. Po poznaniu tych procesów ma ona rola sypką, którą nazywa się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się zarówno na sucho kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na sucho jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przenosi się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.