Pakowanie prozniowe media expert

Produkty spożywcze coraz częściej kładzione są w specyficznych warunkach, aby przedłużyć pora ich noszenia a dodatkowo zminimalizować ryzyko zepsucia przy związku z powietrzem albo z własnymi materiałami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności znajduje się nie jedynie w zakładach, ale więcej w momentach gastronomicznych bądź w własnych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe idzie na przechowywanie żywności w codziennych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Do ostatniego sensu używa się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w których kierowane są produkty żywnościowe. Następnie korzystając ze dodatkowych urządzeń z pojemnika czy worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik lub worek jest wysoko, szczelnie zamykany (foliowy worek jest jednocześnie zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co sprawia próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania różnych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso że żyć zbierane przez 26 miesięcy, znacząco wydłuża się także okres przechowywania mięsa w lodówce czy produktów sypkich, umieszczanych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, ale też grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W mieszkaniach prywatnych stosuje się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania produktów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino pewno być przestrzegane nie przez 2 dni, a przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, i toż wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych potrafi stanowić jednocześnie przechowywana odzież, która zajmuje mniej miejsca dzięki wykorzystaniu próżni do pakowania.