Maszynka do mielenia miesa hendi 198

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w potrzebne do tego sensie urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to właściwie wysokich rozmiarów maszyna elektryczna, która dysponuje wysoki wlot do wrzucania mięsa w części zamrożonej, a wewnątrz jest urządzenie służące do jego szatkowania na mniejsze części.

Praca tę zakłada się dzięki dużemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone towary są co prawda twarde, tylko nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na drobne części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Oczywiście tak dzieje się z mięsem w wilkach, jakiego wykonywanie oparte jest na analogicznej zasadzie co chodzenie maszynki do mielenia mięsa.

system gaszenia gazem CO2 System gaszenia gazem CO2 | GRUPA WOLFF

Wilki do mięsa mrożonego wykonane stały z wyjątków znacznie dużej klasie, jasnych i wspaniałych, mało wrażliwych na zniszczenie mechaniczne. Wykonują one do cięcia twardej materii, a dlatego ich forma pragnie być twardsza, niż to, co zawierają one rozdrabniać. Wilki do gastronomii przeważnie zrobione są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, i koszt takiego narzędzia to prawie półtora tysiąca dobrych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych jest to zawsze wydatek konieczny, bo w takich warunkach bardzo często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a wtedy właśnie tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w pewnych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, rozdrabnia się je w istot zamrożonej, a wtedy pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żeby je zmielić, a potem znów zamrozić jest różne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia nowego lub rozmrożonego mięsa zajmuje się coś inne maszynki, przeznaczone właśnie do prowadzenia mięs miękkich, ich forma i bycie w klubie spośród ostatnim podobnie są inne. Wilki do mięsa mrożonego to przeważnie maszyny o dość dużych gabarytach, stąd same nie znajdują zastosowania w domowych warunkach.