Kasa fiskalna ergo

Kuchnia polska opiera się w części na daniach mięsnych. Więc z stylu w który zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie sukcesem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie dokładnie prowadzić tego, jeżeli mamy pomysł schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia panujemy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po dokonaniu będzie ono jasne i słabe. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym sposobem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi zatem ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy sprawić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę oraz będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im mniejszym ogniu będziemy więc tworzyć, tym dobra. Mięso stawia się w grup z białka oraz tłuszczu, dlatego za silna i wysoka temperatura powoduje, że stoi się ono nudne i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono swoją soczystość i smak.