Drukarka fiskalna legnica

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten tekst stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie traktowane istnieje w prawdziwych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka istotnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę który z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje zdanie. Dodatkowym walorem jest okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać odpowiednie wymiary, idące na jej swobodne stosowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a także nowy i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na określone monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność jeden z grubszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można wziąć na ten punkt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby mieć możliwość jej przetestowania oraz szkolenia ludzi z reguł jej wykorzystywania i zgodności z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.